/Már képekkel update-elve./
Most akkor a tényleges "párbeszéd" -kis hóeséssel-, köszönhetően Bedő Juli áldásos tevékenységének s nem kevésbé diktafonjának, majdan fáradhatatlan munkájának.



E kép, Soltész Miklós Államtitkár Úrról ezen cikk mellett látható, mely írást melegen ajánlom elolvasni előbb. Mert aztán jöhetnek szavai melyeket nekünk, érintett sérülteknek mondott a minap a pulpitusról.
Ahogy írtam, szimpatikus.
Is lehetne.

"Szervező: MEOSZ, meghívott vendég: Soltész Miklós államtitkár, 2011. 11. 11.

Hegedűs Lajos megnyitotta a konferenciát. melyen Soltész Miklós államtitkár tájékoztatta a megjelenteket a rokkantsági ellátórendszer tervezett változásairól.

Cél: azok segítése és támogatása, akiknek az egészségi állapota nagyon nehézzé, vagy lehetetlenné teszi a foglalkoztatást és azok, akik valamilyen módon visszaéltek a rendszerrel kiszoruljanak a rendszerből. Az átalakítás során az egyik legfontosabb szempont, hogy azoknak is, akik fogyatékossággal élnek, illetve valamilyen fokú egészségkárosodásuk van, lehetőség szerint munkát adjanak, melyet egészségi állapotuk lehetővé tesz. Ez az Új Széchenyi Terv re és EU-s pályázatokra épülne.

 

Jelenleg 936 ezer ember kap rokkantnyugdíjat, illetve rokkantnyugdíj szerű  ellátást. A 90-es évek közepéig - munkaügyi problémák miatt történtek tömeges leszázalékolások, előfordultak csalások is.

A változások:

- kétféle ellátás lesz: rokkantsági és rehabilitációs ellátás, emelésük a nyugdíjemeléssel azonos lesz

az egyes csoportok:

- 384 ezer fő elérte  nyugdíjkorhatárt, ők nyugdíjat fognak kapni

- az I. és II. csoport (65 ezer fő), és az  5 évvel az irányadó nyugdíjkorhatár előtt álló III. csoport (161 ezer fő) jelenlegi rokkantnyugdíjasai rokkantsági ellátást fog kapni

a rokkantsági ellátás mellett lehet dolgozni, éves szinten amíg a munkajövedelme a mindenkori minimálbér 18-szorosát meg nem haladja, amikor eléri, abban az évben felfüggesztésre kerül a folyósítás.

Mindazok, akiket feketén, azaz bejelentetlenül foglalkoztatnak bárhol, tőlük az ellátás megszüntetésre kerül véglegesen, és egy évre visszamenően, ha ennyit(nem érthető tisztán?) dolgozott akkor vissza is kell fizetni az ellátást!!!

- III. csoport többi (111 ezer fő)

"Mindenki értesítést fog kapni arról, hogy a jelenlegi rokkantsági nyugdíja megszűnik, az ellátást megkapja egy bizonyos ideig, de őneki kell jelentkeznie felülvizsgálatra." Mindenki értesítést kap, hogy jelentkeznie kell a területileg illetékes NRSZH szervénél, és itt a következő verziók állhatnak elő:

1.)  lehetnek olyan emberek, akik azt mondják, hogy köszönik szépen ők nem jelentkeznek. Náluk nem fogják vizsgálni -  kvázi amnesztia -, hogy miért nem jelentkezett, hogy eddig jogos volt-e, vagy jogtalan az ellátása. Tovább nem kapják meg az ellátásukat.

2.) a vizsgálat eredménye: nem foglalkoztatható - számuk nem ismert rokkantsági ellátást fognak kapni

3.) foglalkoztatható minősítéssel rehabilitációs ellátás lesz - mértéke: 57 ezer Ft-ból a 10% nyugdíjjárulék levonása után meghatározott fix összeg. 3 évig kapható, ezalatt kiderül róla, hogy olyan az állapota, hogy nem foglalkoztatható, akkor átkerül a rokkantsági ellátásba, ha foglalkoztatható, akkor nyilván nem kap, ugyanis, ha valaki ilyet kap és mellette dolgozik, akkor az ellátást fel kell függeszteni.

- rendszeres szociális járadékosok csoportja 26 ezer fő az öregségi korhatárt elértek, és akik 5 évvel vannak előtte, azok ezentúl nem nyugdíjat, hanem  rokkantsági ellátást kapnak, és 84 ezer fő a fiatalabbak száma

szintén 3 csoport lesz: nem kéri, rehabilitációs ellátás,  és rokkant ellátás, ami 28 500 Ft. (Nem derült ki, hogy ez az összeg a két utóbbi csoportnál egységes-e.)

- átmeneti járadékban részesülők (ők 5 évvel vannak a korhatár alatt) 18 ezer fő rokkantsági ellátást kapnak, mérték marad

- rehabilitációs járadék - változatlan marad azoknak, akik már kapják, de újabb járadékosok már nem lesznek

- rokkantsági járadék - marad (10 ezer fő) fix: 34 200 Ft (a bruttó közfoglalkoztatási bér 60%-a)

- bányász dolgozók egészségkárosodási járadéka 2400 fő, marad bányászok járadéka néven

- mezőgazdasági járadékosok 4400 fő – változatlan marad

 

Minősítés változik: A-E kategória lesz

új=régi besorolás, %

E= I. változatlan

D= II. 70%-tól

C= III. 50-70%

B= 40-50%

B1 és C1 rehabikitálható; B2, C2 nem rehabilitálható

A=40% alatti egészségkárosodás, akik eddig sem szerepeltek az ellátottak között

A II. kategóriába ezentúl nem 80, hanem 70%-kal kerülnek be a rokkantak.

 

A munkahelyek támogatását, a foglalkoztatási rendszer részbeni átalakításával akarják elérni.

Akik a versenyszférában helyezkednek el kapnak egy rehabilitációs kártyát. A munkaadónak nem kell utána munkaadói járulékot fizetni. Ezzel akarják segíteni az elhelyezkedést, hogy ne feketén alkalmazzák az ilyen embereket. emellett megjelöltek 110 olyan munkahelyet(?), - verseny, és közfoglalkoztatás - ahol megoldást kínálnak. Támogatott munkahelyek: egyszerűsítése. A cégek érdekeltek legyenek  a rehabilitálhatóak tranzitfoglalkoztatásában. A foglalkoztatható, de nem rehabilitálható emberek foglalkoztatásának támogatása a 100%, - itt 100% bér és költségkompenzáció. Tranzitfoglalkoztató: 1. év 100%, 2. év 90%,. 3. év 80% támogatás, utána arról a személyről kiderül, hogy rehabilitálható volt-e a személy és akkor a nyílt munkaerőpiacon foglalkoztatják tovább, vagy ha nem rehabilitálható, akkor egy új felülvizsgálat során át kell helyezni a tartós foglalkoztatottak közé.

 

Munkahelyteremtés:

piacteremtés: a közbeszerzési törvény segítségével - megváltozott munkaképességű, ill. fogyatékossággal élő emberek termékek előtérbe helyezése állami és önkormányzati közbeszerzések során

 

Kérdések és válaszok a rokkantsági ellátással kapcsolatban:

- mit jelent a táppénzszerű ellátás? - azért táppénzszerű ellátás, mert OEP fizeti, kiszámítása a jövőben belépőknél: figyelembe veszi a rokkantsági fokozatát, és az addig munkában azaz járulékbefizetéssel eltöltött időt (megjegyzés: csak ennyi hangzott el, a részletekről nem szólt)

- jogosultak lesznek-e a korábbi nyugdíjas kedvezményekre, például az utazási kedvezmény? - nem tudja a választ

 - rehabilitációs kártyát ki kaphat, hol használható? - nincs érdemi válasz, utánanéz

 - özvegyi nyugdíj - marad, független a rokkantsági ellátásoktól

- mi lesz a fogyatékossági támogatás sorsa és akik FOT-ot kapnak, miért kell vizsgálatra menniük? - a FOT marad. A soros felülvizsgálati rend változik - akiknél nem várható javulás, megkaphatják jövőre az „önkéntes” vizsgálaton a végleges besorolást. A jelenleg végleges státuszúakat nem akarják "ugráltatni". (Kérdésem, hogy minden véglegesre érvényes-e ez? Nem derült ki, csak ennyit mondott.)

(Beszélt még fentieken kívül az eddigi erőfeszítésekről, változtatásokról, melyeket a sérültek érdekében eddig tettek:

 - gépkocsiszerzési támogatás megváltoztatása;

- eu-s pályázat – 2012-ben indul akadálymentesítési rendszer (fizikai, és infokommunikációs) - segítséget kér, hogy ne a legdrágább, hanem a legjobb megoldásokat megkeressük; feladat: a társadalommal megértetni, hogy azok a törekvések, melyek a fogyatékossággal élő embereknek, hozzátartozóiknak, gondozóiknak jó, és szükséges, azok jók az egész társadalomnak is (pl. ami jó egy kerekesszékesnek, az jó az öregeknek, kismamáknak, egyéb sérülteknek is).

- bentlakásos intézmények felújítása, újak építése 3 milliárdos pályázat jelent meg és lesz még 2 milliárd az év végéig

- foglalkoztatást segítő pályázatok TÁMOP 5.3.8 - leghátrányosabb helyzetű csoportok munkaerő-piaci esélyének növelésére és képzésére; 4.9 milliárd állami nagyvállalatoknak írják ki év végéig, jövő év elején 4,7 milliárdos pályázat a nem állami cégek részére;

- sikerült 2 hete egy pályázatot megszerezni (honnan? EU-tól?) 11. 5 milliárd Ft-os keretű támogatást - rokkantnyugdíj átalakítása, foglalkoztatás, elhelyezkedés támogatása célokra; Gazdasági Minisztérium hasonló célú pályázatot fog kiírni, 10 milliárdos keret.

A kérdések során felmerültek a civil fenntartású intézményekkel kapcsolatos gondok is.)

(Soltész Miklós távozása után a konferencia még nem ért véget. hamarosan folytatom. Az írás az elhangzottakból áll össze, hangfelvétel alapján készült.)"

Mint írja Juli, még nincs vége.
A beszámolónak sem, sőt, eme dicsőséges hadjáratnak sem.

Képek is lesznek eccercsak. :))

Íme, örök hála Bedő Julinak érette:
2011. 11. 15-én















Ha ő kétségbe van esve, akkor mi vajon milyen gesztust tegyünk???



Ez már a MEOSZ elnökségi ülése, itt is mi, akik vendég státuszban lehettünk jelen.



S az elnökség.


Szerző: talemaunique  2011.11.15. 11:00 Szólj hozzá!

Címkék: politika talema soltész miklós rokkantnyugdíj rokiság

A bejegyzés trackback címe:

https://relax.blog.hu/api/trackback/id/tr14156903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása