Akadálymentesítés egyetlen mozgássérült miatt
A helyiek is segítettek a beruházás megvalósításában


A falu összes közintézményét, sőt, még a helyi boltot és a kocsmát is akadálymentesítették a Vas megyei Pósfán, hogy a település egyetlen kerekesszékes lakója kényelmesebben közlekedhessen. A teljes akadálymentesítés mindössze néhány százezer forintjába került a pósfai önkormányzatnak, mert a költségek nagy részét pályázati pénzből fizették, illetve a helybeliek is segítettek.


Csóka Tamás 1991-ben kényszerült kerekesszékbe. Az akkor 24 éves fiatalember fejest ugrott a büki strandon, de rosszul érkezett a medencébe. Eltörött egy nyakcsigolyája és teljesen lebénult. Az állapota alig javult azóta, most mégis képes önállóan intézni az ügyeit. Ehhez másfél millió forint és a pósfaiak jószándéka kellett – mondja a falu önkormányzati képviselője.


„A fő cél az volt, hogy Tamást tényleg úgy tudjuk mobilizálni, hogy a falu intézményeiben akadálymentesen tudjon közlekedni bármikor” – mondta Horváth András pósfai önkormányzati képviselő.


Akadálymentes járda, kultúrház, polgármesteri hivatal, orvosi rendelő és könyvtár. Pósfán még a bolt is úgy épült, hogy Csóka Tamás könnyedén gurulhasson kerekesszékével a polcok között. Korábban a barátaira volt utalva.


„Négy markosabb legény kellett, hogy be tudjanak vinni bármilyen farsangi, anyák napi, vagy karácsonyi rendezvényre a kultúrházba, vagy egyéb ügyes-bajos dolgot intézni a polgármesterrel” – mondta Csóka Tamás.


A férfi azt mondja, hogy hálás a pósfaiaknak, mert az akadálymentes faluban egyedül is bátran elindulhat otthonról.


A helybeliek figyelmét semmi sem kerülte el, így aztán, ha Csóka Tamásnak úgy tartja a kedve, akár a kocsmába is könnyedén bejuthat a kerekesszékével, mert egy mobil rámpával a barátai már azt is akadálymentesítették.


 

A hír forrása nekem Leslie Smith, a Hydepark levelezőlistáról.

 

 

Szerző: talemaunique  2010.04.17. 11:13 Szólj hozzá!

Címkék: akadálymentesítés talema

A bejegyzés trackback címe:

https://relax.blog.hu/api/trackback/id/tr364156990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása