Mert a világot nemcsak egészek lakják.
De mégcsak nem is egészek és rokkantak.

A vak ember életéről, az ő lehetőségeiről még sokkal kevésbé van elképzelésem, mint úgy egyébként bármiről.
Ebbe meg aztán én bele sem gondoltam, mit belegondolni?! Mea culpa, de fel sem merült bennem, hogy ez megoldható probléma.

És talán ez az alapvető kulcs: eddig kell eljutni először, a többi "csak" ezután történhet, s történik is. A vak ember ugyanabban az élettérben él, mint mi, akik látunk. Csakhogy ez az élettér úgy alakul, ahogy mi, emberek formáljuk. És formálhatjuk úgy is, hogy számukra -akik nincsenek birtokában a látás képességének- könnyebb legyen az a feladat, ami nekünk nem is jelent semmilyen szinten kihívást.

Mire nem jó egy végtelen nyugalomban töltött hétvége az ormánsági kis faluban?!
Hát, erre-arra mindenképpen, s egyebek mellett még az is kiderülhetett számomra, hogy még messze nincs vége az ismeretlen területek sorának. Mert én a címben megfogalmazott dologról, úgy ahogy van, még nem is hallottam.
Pedig ha összakanalazom agyam maradékát, hát tudom, hogy a vak ember élete sem fenékig tejfel. (Bocsánat. Ez most így jött. Sommás? Az. Bocs.) És mint ahogy a rokkantakét, így a vakokét is könnyebbé lehet tenni, vagy legalábbis élhetővé tehető a lakókörnyzetük.


Kicsit utánanéztem a dolognak.
Íme egy kis foszlány:

Infokommunikációs akadálymentesítés minimum követelményei:

  1. telekommunikációs rendszer kialakítása: az épületben a fogyatékossággal élők által használt minden telekommunikációs és számítástechnikai eszköz megfelelő kialakítása vagy átalakítása oly módon, hogy azokat bármilyen típusú fogyatékossággal élő személy is használhassa. Ezt úgy kell elvégezni, hogy az összes taktilis és audio-vizuális információs rendszer optimális módon segítse bármely típusú fogyatékossággal élő személy (mozgássérült, hallássérült, látás- vagy értelmi sérült) biztonságos közlekedését és tájékozódását, az információhoz való egyenlő esélyű hozzáférését.
  2. információs rendszer kialakítása (síkírásos, dombornyomott és Braille írásos információs táblák elhelyezése, színkódolt táblák, illetve ikonokkal, könnyen értelmezhető szimbólumokkal kiegészített táblák)
  3. speciális fényjelző (feliratos) és hangos tájékoztató, egyben riasztó és vész-utasító-berendezések létesítése,
  4. indukciós hurokrendszer biztosítása,
  5. burkolati vezető- és védősávok kialakítása,
    lépcsőélek és kapaszkodók, ajtószélek és kilincsek stb. kontrasztos megjelölése




Talán nekem a legplasztikusabb példa erre az, hogy a nem látó ember, mikor át akar menni az úton, ne legyen kiszolgáltatva az éppen arra járó egészeknek, hisz ugyan nem látja a jelzőlámpát a zebránál (amit pontosan tud, hogy hol van, mert tán a helyismerete, az ahhoz kellő "receptorai" sokkal fejlettebbek, kifinomultabbak, mint az egészeké, "csak" ez az apróság nem nyilvánvaló számára, mikor mehet, mikor nem??!!), de éppen ezért kell a hangjelzés, ami egyértelművé teszi ezt.
És persze ez még csak-csak eszembe jutott korábban is. De például a vezetővonal abszolút új volt nekem. Olyannyira, hogy még a nevében sem vagyok biztos! Amint rátaláltam, ide fogom tenni, hisz fontos.

Szóval, ez legalább olyan súlyú dolog, mint az egyéb, "sima" akadálymentesítés.


Szerző: talemaunique  2007.10.16. 13:13 Szólj hozzá!

Címkék: akadálymentesítés vak talema

A bejegyzés trackback címe:

https://relax.blog.hu/api/trackback/id/tr711599907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása