S ez a "talán" igencsak erős jóindulatomról tanuskodik. Néha elkap a már-már kétségbeesés szintű hitetlenség, miszerint ilyen van? Most ez komoly??

(Megjegyzem, mint ahogy az egész EZ VAN, hát ez a szelet is akár érthetetlen is lehet egy agyban is egésznek...)


Íme a cikk, ami kiverte a biztosítékot most éppen nálam: Nem fér be a kerekesszék a tévés vetélkedőkbe?

Tajgetosz, ugye.
Mihalovics tanár úr nyomdokain haladva, egy szelet a cikkből:

"Számokban kifejezve: amíg a társadalomban közel 3 százalék a mozgássérültek aránya, addig a vetélkedőkben legfeljebb 0,012 százalék."
Azt hiszem, erre az arányra lehet azt mondani, hogy elenyésző. Gyanítom, hogy az erről döntő egészek inkább ezt használják: "elhanyagolható"...
Nem magamról beszélek, mielőtt még valaki agyérgörcsöt kapna a túlzó egó olvastán, de vannak ezen az oldalon szép számmal agyilag bőven eleresztett emberkék, megkockáztatom, hogy egyesek (többen, mint gondolnád!) messze lekörözik az átlagot, hisz idő -a székben bambulva, ugye-, mint a tenger. Az információ elérése pedig nagyon nem függ attól, hogy el tudok-e menni valahová vagy sem. Merthogy jön az "magától", s ha én akarom, akkor rögzül is.

„A Tv2 vetélkedőiben mindenkit szívesen lát, nem kizáró ok a kerekes szék sem. Volt már fogyatékkal élő játékosunk, például egy látássérült fiú az Áll az Alkuban és egy mozgássérült versenyző a Multimilliomosban." - mondta el Magyar Rita, a Tv2 megbízott Pr-csoportvezetője, aki szerint azonban néhány műsor díszlete egyszerűen nem engedi meg kerekes székesek szereplését. A Sváby András vezette Egy a száz ellen például látványos, de keskeny fémpallóival balesetveszélyes egy mozgássérült számára."

Mi is tetszik ebből nekem a legjobban?
"...keskeny fémpallóival balesetveszélyes egy mozgássérült számára"
Dícséretes. Minket, rokikat, nem tesznek ki a veszélynek, hogy összetörjük magunkat az egészeknek felállított díszletek között.
Nos, hogy is van ez??
Eleve fel sem merült tanult kollégákban a lehetőség, miszerint netán egy kerekesszékes, vagy egy mankós sérült odapofátlankodna! S hát sajnos, ha mégis így adódna, hát más késő lenne rámpát építeni... meg hát minek is, ugye... mint mondottam volt, hát elenyészó az arány!


És akkor hogy a mérleg ne csak egy karos legyen. Íme a másik oldal:
„Nem szeretnénk megalázó helyzetekbe sodorni a mozgássérült jelentkezőket, ezért csak olyan műsorokba válogatjuk be őket, ahol a műsor menete és a díszlet is alkalmas fogyatékosok szereplésére” – nyilatkozta ezzel összhangban Rényi Ádám, az RTL Klub sajtófőnöke."

Megalázó helyzet? Szívem virágom, gyöngyös bokrétám! Ha nem látom, nincs is, ugye?
Másik oldalról meg, kinek is megalázó az a helyzet, ha a kerekesszékes netán nem fér el a díszlet között???
Tessen kérem gondolkodni kicsinykét!


„A mozgássérültek és a média kapcsolatát jól jellemzi, hogy nemrégiben rendeztük egy témába vágó konferenciát, ahova meghívtuk mindhárom országos csatornát, de csak az MTV jött el. A többiek még válaszra sem méltattak minket” – mondta el kérdésünkre Dr. Hegedűs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének elnöke, aki szerint az jelenti az igazi problémát, hogy a mozgáskorlátozottak csak saját műsoraikban tűnnek fel, a többségi médiában legtöbbször sajnálkozva, fogyatékosságukat túlhangsúlyozva láthatóak.

Hegedűs Lajos szerint megoldást jelenthetne, ha átmenetileg törvényi szabályozással meghatároznák a műsorokban szereplő kisebbségek kötelező arányát, de a problémát inkább a csatornák önszabályozása oldhatná meg."

Vajon miért nem ment el a TV2 és az RTLKLUB képviseletében senki sem, sőt, mégcsak reagálásra is érdemtelennek tartották a témát?!



"...a casting során csak akkor válogatnak be fogyatékost a műsorba, ha érzelmeket, együttérzést akarnak kiváltani a nagyobb nézettség reményében a tévé előtt ülőkben, mondták a szakértők."


Ez, azt hiszem, ez az a szint, ahol azt mondom, hogy no comment.





Akadálymentesítés, csak tudni kell, mi a fontos, s azt kell
legelőször


Hihető, hogy pipa vagyok?


Zárszóul egy idézet, amit ugyanonnan vettem, ahol a kép is "lakik":

„Nem a Mount Everestet kell akadálymentesíteni,
de ha építünk rá egy kilátót, azt úgy kell megtervezni,
hogy azt bárki meglátogathassa.”
Rádai Sándor akadálymentesítési szakember






Szerző: talemaunique  2008.01.27. 11:06 Szólj hozzá!

Címkék: tévé akadálymentesítés talema rokiság

A bejegyzés trackback címe:

https://relax.blog.hu/api/trackback/id/tr151599883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása