Folytatás, mert úgy látszik, még így sem boldogulok...

Az eleje: Intézményi akadálymentesítési segédlet I.


11. Kezelőegységgel ellátott berendezések

(Felvonók, liftek, csengők, sorszámosztó berendezések, automaták, stb.)
A kezelőegységgel kialakított berendezések gombjait ajánlott Braille-írással is ellátni. Az utólagos feliratozás kialakítása történhet öntapadós Braille-felirattal ellátott fóliával, lehetőség szerint a nyomógombokra, amennyiben erre nincs mód közvetlenül a gombok mellé. Feltéve, hogy a félreértelmezhetőség lehetősége nem áll fenn, elfogadható a rövidítés. Liftek, felvonók esetén ajánlott az emeletek számozását is Braille-írással ellátni, az emeleteként lévő hívógomb alatt, mellett.
Javasolt továbbá a berendezéseket beszélő szoftverrel
ellátni.
A kezelő berendezés a járófelülettől mért 0,85-1,1 m magasságban legyen, a legfelső pontja maximum 1,2 m magasságban.
A felvonókat, lifteket figyelmeztető jelzéssel kell ellátni.


12. Helyiségek jelölése

Braille-felirattal és nagyított betűs írással is javallott. Közvetlenül az ajtóra helyezése kerülendő, figyelembe véve a nyitással járó esetleges baleseteket. Ez a veszély megelőzhető az ajtókeretre, falra történő kihelyezéssel, a járófelülettől mért 1,50 m magasságban.
A értelmi sérültek tájékozódását segítik a piktogramok, amely feltüntetése történhet a nagyított betűvel/Braille-írással ellátott táblákra.
A funkcionális jelölés (színe, piktogramjai) adott létesítményen belül, azonos információt hordozzon.
(Szobák, egyéb funkcionális helyiségek megközelítését vezetőcsíkkal, valamint figyelmeztető jelzéssel javasolt ellátni.)

Információs pultok jelölése:

Nagyított betűs és Braille-feliratozású tábla, vagy fólia, a pult funkciójának megnevezésével megkönnyítheti a látássérültek tájékozódását. Elhelyezése történhet a pult melletti falra, valamint fektetve, vagy ragasztva a pult lapjára. A pulton elhelyezett ún. prospektustartó nem megfelelő az instabilitása, felboríthatósága végett.

...............................................................................

Eddig a kiadvány.
Ma ezt 100adx próbálom berakni ide, remélem, most sikerül. Pedig ez sokkal fontosabb, mint az, hogy én hajhullást kapok ettől az önnön bénaságomtól, amit a szerkesztővel kapcsolatban (is) bizonyítok...
Reménykedem...

Szerző: talemaunique  2007.10.18. 13:29 Szólj hozzá!

Címkék: akadálymentesítés vak talema

A bejegyzés trackback címe:

https://relax.blog.hu/api/trackback/id/tr111599904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása